it flag
en flag
el flag

ηΧαλκιδικη

Κριαρίτσι, Χαλκιδική, Σιθωνία - Ένας από τους αμέτρητους μικρούς κολπίσκους στη Σιθωνία, Χαλικιδική

Η Χαλκιδική είναι περιοχή της Μακεδονίας και γεωγραφικά αποτελεί την απόληξη της Κεντρικής Μακεδονίας στο Αιγαίο πέλαγος, το οποίο εισχωρεί βαθιά μέσα σε αυτήν, σχηματίζοντας τρεις επιμήκεις χερσονήσους, που δίνουν στην περιοχή το χαρακτηριστικό της σχήμα ("πόδια της Χαλκιδικής").

Στο νότιο τμήμα της Χαλκιδικής, σχηματίζονται τρεις χαρακτηριστικές επιμήκεις χερσόνησοι οι οποίες είναι από δυτικά προς ανατολικά: η χερσόνησος της Κασσάνδρας, η χερσόνησος της Σιθωνίας και η χερσόνησος του Αγίου Όρους.

Οι 3 Χερσονησοι

Κριαρίτσι, Χαλκιδική, Σιθωνία - Απέραντο Γαλάζιο

Η Κασσάνδρα είναι η δυτικότερη χερσόνησος της Χαλκιδικής. Είναι ένα από τα πιο φημισμένα μέρη στην Χαλκιδική με ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη, έχοντας να επιδείξει πάρα πολλά όσον αφορά τον πολιτιστικό και τον τουριστικό τομέα. Στην Κασσάνδρα βρίσκονται τα χωριά: Νέα Ποτίδαια, Νέα Φώκαια, Αφυτος, Καλλιθέα, Φούρκα, Κασσανδρινό, Καλάνδρα, Νέα Σκιώνη, Μόλα Καλύβα, Λουτρά, Πολύχρονο, Παλιούρι, Χανιώτη, Κρυοπηγή, Αγία Παρασκευή, Πευκοχώρι (Καψοχώρα).

Εκδρομες

Κριαρίτσι, Χαλκιδική, Σιθωνία - Ιστιοπλοϊκό σκάφος

Πέρα από την ψυχαγωγία που θα προσφέρεται στον ίδιο τον οικισμό και τις γειτονικές περιοχές (Καλαμίτσι, Συκιά, Σάρτη), ευκαιρίες ψυχαγωγίας προσφέρονται τόσο στα οργανωμένα beach bar της περιοχής (Πλατανίτσι, Ακτή Ζωγράφου, Τριστινίκα, Βουρβουρού), όσο και στα χωριά Κουφό, Τορώνη, Μαρμαράς, Βουρβουρού, Όρμος Παναγιάς, καθώς και στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Πόρτο Καράς. Στα παραπάνω παρέχονται ευακιρίες ψυχαγωγίας με τα εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, καζίνο, κ.τ.λ., καθώς και με τα πανηγύρια, τις γιορτές και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται κατά τους θερινούς μήνες.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει θαυμάσιες καλοκαιρινές δραστηριότητες, όπως οι καταδύσεις και η ιστιοπλοΐα. Η περιοχή προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για μικρές εκδρομές και αναζητήσεις, τόσο μέσα στον οικισμό, όσο και σε κοντινές απόμακρες ακρογιαλιές και ειδυλλιακά τοπία. Εύκολες είναι και οι μεγαλύτερες εκδρομές με αυτοκίνητο ή με καράβι, καθώς και με ιδιωτικό σκάφος για επίσκεψη του Αγίου Όρους και του νησιού της Αμμουλιανής.

Αγιον Ορος

Κριαρίτσι, Χαλκιδική, Σιθωνία - Ανατολή ηλίου στο Άγιον Όρος

Το Άγιον Όρος είναι μια «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία» εντός της Ελλάδας, (μοναδική στο κόσμο), στην χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στην Μακεδονία, που θεωρείται κέντρο του Ορθόδοξου μοναχισμού. Θεωρείται από τα σημαντικότερα τμήματα όχι μόνο της Βαλκανικής, αλλά της Ευρώπης και της Ανατολικής Εκκλησίας λόγω της μεγάλης εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας αυτού ως ακόμη και κέντρου διατήρησης και συντήρησης πλούσιου υλικού. Aληθώς καταφύγιο και μουσείο μοναδικού θησαυρού ελληνικής τέχνης και γραμμάτων.

Τα Μοναστικά ιδρύματα του Αγίου Όρους διακρίνονται σε έξι τάξεις: τις Ιερές Μονές ή Μοναστήρια, τις Σκήτες, τα Κελιά, τις Καλύβες, τα Καθίσματα και τα Ησυχαστήρια. Οι Μονές σήμερα είναι όλες κοινόβιες. Από τις 20 κυρίαρχες Μονές όλες σήμερα είναι κοινοβιακές. Ο δε αριθμός των 20 Μονών, ως ανεγνωρισμένες ανέκαθεν από την Εκκλησία και την Πολιτεία, δεν μπορούν ούτε να αυξηθούν αλλά ούτε και να ελαττωθούν. Των Μονών δε αυτών οι 17 είναι ελληνικές, 1 Σερβική, 1 Ρωσική, και 1 Βουλγαρική.

Κριαρίτσι, Χαλκιδική, Σιθωνία - Μάτι ζωγραφισμένο στα βράχια από νερό και αλάτι
Κριαρίτσι, Χαλκιδική, Σιθωνία - Ιστιοπλοϊκό σκάφος Κριαρίτσι, Χαλκιδική, Σιθωνία - Ακτή Τηγάνια, θέα στο Άγιον Όρος Κριαρίτσι, Χαλκιδική, Σιθωνία - Με θέα τη ανατολή ηλίου πάνω από το Άγιον Όρος από την κυρίως παραλία στο Κριαρίτσι, συννεφιασμένος ουρανός, φουρτουνιασμένη θάλασσα